Скільки коштує оформлення квартири в новобудові?

14.01.2019

Перший радісний момент для майбутніх мешканців настає тоді, коли вони вже визначилися з вибором житла. Але відразу ж на голову покупців звалюється безліч запитань, що стосуються юридичних нюансів завершення угоди. Одне з головних — скільки коштує оформлення квартири в новобудові? Давайте разом розберемося в цьому складному питанні.

Різний метраж — різна ціна

Всім відомо, чим більше площа, тим дорожче коштує оформлення квартири в новобудові. Зазвичай забудовник вказує вартість за 1 кв. метр житла, але розрахунки того, скільки обійдеться його реальне придбання не закінчуються лише загальною сумою квартири.

Після того, як готова вся технічна документація, покупцеві необхідно сплатити державне мито. Його розмір залежить від метражу нерухомості і становить 1% від її вартості. Так, оформлення однокімнатної і трикімнатної квартири — це зовсім різні показники, адже ціна цих квартир істотно відрізняється.

Крім державного мита, з покупця також стягуються: внески до пенсійного фонду (1%), військовий збір (1,5%) та інші податки, які можуть виникнути у зв’язку з внесенням змін до українського законодавства при підписанні Основного договору.

Кому платити?

Оформленням усіх нюансів купівлі–продажу займається нотаріус. Він оцінює свої послуги в залежності від складності юридичних тонкощів угоди. При цьому послуги нотаріуса — строго фіксовані. Їх також зобов’язується сплатити покупець.

Очевидно, що операція проводиться через банк. Зазвичай нотаріус повністю інформує покупця про подальші дії, готує всю документацію та направляє її для оплати необхідних податків. Після угоди покупцеві надаються оригінали документів на придбане нерухоме майно.

Збір документації та підписання Основного договору

Збір документації — це завжди невід’ємна частина здійснення покупки нерухомості. Список документів, який зобов’язаний надати покупець на момент угоди, зазвичай дають співробітники компанії. Для зручності всі інші документи готує нотаріус. Не варто забувати, що перед підписанням Основного договору потрібно максимально все перевірити, бажано кілька разів. При необхідності, попросити внести правки. Варто звернути особливу увагу на правильність заповнення персональних даних покупця та перевірити точну адресу квартири, що купується.

Давайте підсумуємо, вартість оформлення квартири в новобудові можна прорахувати наперед, якщо знати ціну нерухомості, що купується і врахувати всі податки.

14065