Інвестування в нерухомість під час карантину: плюси і мінуси

08.02.2021

Карантин – вимушений захід часів епідемії, який, незважаючи на безсумнівну користь, став випробуванням як для кожної окремої людини, так і для економіки та суспільства в цілому. Але інвестування в нерухомість – форма бізнесу, стійка до впливу карантину, адже епідемія мало вплинула на попит і пропозицію на цьому ринку. В інвестування в нерухомість за часів карантину є свої тонкощі, і про них варто поговорити.

Саме попит формує пропозицію – це базовий закон ринку, який поширюється і на нерухомість. А чи вважають інвестори вдалою ідеєю вкладання грошей саме в житлові проекти? Останні місяці підтвердили – так, вважають. Причини зрозумілі:

  • Для великої кількості українців квадратні метри – надійний варіант інвестицій через недовіру до банків і відсутність проєктів для вкладення грошей, які страхували б держава.
  • Курс валют поводиться нестабільно, що тільки сильніше спонукає інвестувати в щось матеріальне, зрозуміле, власне. Наприклад, у квартиру.
  • Нерухомість залишається ліквідною і під час карантину. Можна вкласти гроші в, скажімо, предмет мистецтва, який через рік-два виросте в ціні на 20-30%, але роками шукати покупця.

Це робить нерухомість вигідним способом інвестування в найближчі часи, адже, коли саме закінчиться карантин, невідомо.

Пандемія непередбачувана. Зараз м’який, карантин можуть посилити в разі різкого зростання числа хворих. Це ускладнює реалізацію нерухомості після інвестування.

На щастя, ця проблема вирішувана: тимчасово здати житло в оренду й продати його після стабілізації ринку.

В українських забудовників, що працюють на ринку довгий час, є досвід роботи в екстремальних для економіки обставинах. Світова економічна криза 2008 року, а потім і трагічні події, пов’язані з російською окупацією Криму та подальшим розв’язанням війни проти України на Донбасі – усе це неабияк вдарило свого часу по ринку нерухомості, але і дало кращим компаніям (тим, хто протримався на ринку довше 10 років у таких непростих умовах) можливість визначити максимально безпечну стратегію роботи.

Якщо в компанії понад десятирічний досвід роботи й хороша репутація, як у «НоваБудова», то інвестиції в безпеці.