Ціна на однокімнатні квартири у 2019 році: купувати або зачекати?

25.02.2019

Ринок нерухомості розвивається дуже стрімко. Однак згідно з прогнозами експертів, цінова політика протягом 2019 року буде неспокійною. На цей процес вплине кілька критеріїв.

  1. Курс долара. Осінь 2018 запам’яталася нам «коливанням» курсу, і в цей період долар «переступив» позначку у 28 гривень. Звісно, на базі цього зросла вартість на об’єкти нерухомості. У 2019 Standard & Poor`s прогнозує курс 27.3, 27.5 грн за долар, але й при такому розкладі, низьких цін на житло чекати не варто.
  2. Значне збільшення собівартості будівництва за рахунок подорожчання будівельних матеріалів і витрат на оплату праці співробітників компанії–забудовника.
  3. Нові будівельні норми, які вступили в силу у вересні минулого року.
  4. Майбутні вибори президента.

Фактори, які «гальмують» різке зростання цін на житло у 2019 такі:

  • зростання економіки (ВВП 2018 р — 3,1%);
  • трудова міграція молоді;
  • режим очікування виборів 2019.

Ціна на однокімнатні квартири у 2019 році залежатиме від кількості пропозицій на ринку нерухомості і платоспроможності потенційних інвесторів. Фінансові аналітики прогнозують нестабільність на валютному ринку протягом 2019–2020 років і ціни у гривнях можуть зрости приблизно на 15%. При девальвації гривні, забудовники також переглянуть ціни на однокімнатні квартири у 2019 році.

Хто і коли формує попит?

Серед покупців, які інвестують свої кошти у новобудови, сьогодні найчисленніша група — люди 25–35 років. Причому, цікавим фактом є те, що 6 з 10 покупців є фахівцями IT–сфери. Також спостерігається тенденція на сезонне придбання житла. Фахівці відзначають, взимку попит на квартири невеликий. Причиною цього можуть бути незручності, пов’язані з ремонтом, адже покупцям житла відразу хочеться зайнятися його облаштуванням і зробити весь спектр ремонтних робіт. Як правило, взимку будівельні матеріали довше сохнуть, та й переїжджати у холодний період не зовсім зручно.

Поради покупцям

З огляду на можливе зростання цін, експерти наполегливо рекомендують не відкладати придбання. Найкращим рішенням буде покупка максимально ліквідного житла у новобудовах передмістя. При виборі, слід керуватися наступними критеріями: наявністю розвиненої інфраструктури, комфортними умовами проживання, можливістю індивідуального опалення. Головна порада — оцінюйте житло комплексно!

Краще поспішити оформити угоду придбання майбутнього житла до початку виборів. Варто купувати тільки у перевіреного забудовника, у якого є великий відсоток викуплених квартир.

Кінець 2018 досить чітко показав нам наступну ситуацію: практично повністю паралізований ринок вторинної нерухомості і значний ривок, щодо пропозицій житла у новобудовах. Девальвація гривні, абсолютно оновлені будівельні норми і правила оцінки, значно вплинуть на формування цін у 2019 році. Рекомендуємо потенційним інвесторам не зволікати з прийняттям рішень і в максимально короткі терміни підібрати собі житло у новобудові.